Gevulde omelet als lunch
Heb je tijdens de middag wat meer tijd over om een lunch te maken dan is deze gevulde omelet een heerlijke afwisseling met boterhammen of salades.
Voor 2 personen:
Ingrediënten:
- 2 of 3 eieren - 1 tomaat
- Rundergehakt 125 gr. - 2 el fijn gesneden koriander
- 1 ui - zwarte peper
- 1 of 2 teentjes knoflook - rode peper
- 2 el Thais vissaus -zonnebloemolie
Bereiding:
Snij in het vel van de tomaat een kruisje en leg het in een kom met kokend water.
Snij de rode peper fijn.
Ontveld de tomaat na 5 minuten en snij het in kleine stukjes.
Snij de ui en knoflook fijn en wok het paar minuten in de pan.
Voeg gehakt aan toe en rul het bruin.
De tomaten, een eetlepel vissaus en de helft van rode peper toevoegen aan het gehakt.
Laat het op zacht vuur indikken samen met 1 eetlepel koriander.
Klop de eieren los met 1 eetlepel vissaus.
Bak de helft in de pan met een beetje zonnebloem olie.
Zodra ei is gestold, haal het uit de pan en leg het op een bord.
Voeg de helft van de vulling erbij in het midden van de omelet.
Vouw het dicht en klaar.
Het is voor 2 personen dus de ander helft op dezelfde wijze bereiden.
Samen genieten van deze heerlijk lunch met eventueel extra veldsla erbij.
Extra info
Wat is beter; bakken in olijfolie of zonnebloemolie?
Olijfolie heeft een gezonde imago maar is niet veel beter dan zonnebloemolie.
Beide bevatten onverzadigde vetzuren wat goed is voor de gezondheid.
Daar zit geen verschil in, wel in een hoeveelheid oververzadigde vetzuur met name linolzuur.
Linolzuur kan het lichaam niet zelf aanmaken en moet dus uit het voedsel halen.
Het is belangrijk onverzadigde vetzuur tegen hart- en vaatziekte.
Zonnebloemolie bevat 8 x meer linolzuur dan olijfolie.
Beide soorten oliën bevatten ook vitamines.
Echter zonnebloemolie bevat vitamine E 15 x meer dan olijfolie.
Maar daarnaast bevat olijfolie weer 10 x meer vitamine K.
Vitamine K is belangrijk voor de botstofwisseling en bloedstolling.
Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt de cellen, bloedvaten, organen en weefsel. Speelt ook een rol bij stofwisseling.
Op basis van de wetenschappelijke literatuur zijn er geen aanwijzingen dat olijfolie gezonder is dan zonnebloemolie.
Conclusie
Het maakt niet uit of je zonnebloemolie of olijfolie neemt voor je gezondheid.
Beide kun je gebruiken voor koude en warme gerechten.
Beste advies is zonnebloemolie afwisselen met olijfolie zodat je beide voordelen binnen krijgt.