UIEN…..SUPERFOOD VOOR ONS LICHAAM! (Plus recept)
Blog 18 - 25 augustus 2020
Even hebben we ruimte gekregen van de virus om ons leven ‘normaal’ te laten leiden.
Sommige zijn op vakantie gegaan in buitenland, andere in Nederland.
We hebben de zomer gevierd, ieder op zijn eigen manier.
Veel discussie over de tweede golf; komt het wel of niet of is er al?
Mondkapjes….wel of niet?
Zoveel meningen van deskundige…… het is duidelijk, ze weten nog te weinig van deze virus.
Wat kun jezelf doen?
Ook één van de 17 miljoen viroloog uithangen?
Nee, daar schiet je niets mee op!
Een ding wat je wel kunt doen, is goed voor jezelf zorgen.
Je immuunsysteem sterker maken, dat is op dit moment het ‘beste wapen’ tegen de virus.
Vorig blog haalde ik al aan om extra vitamine D te slikken voor je immuunsysteem maar dat is natuurlijk niet voldoende.
Er zijn vele manieren om je natuurlijke verdediging-mechanisme te versterken.
Komende blogs ga ik hier aan wijten, vandaag uien.
Als je op internet ‘surft’ kom je heel veel voordelen van deze superfood tegen.
Ik stond er zelf ook versteld van en uien komt nu dagelijks op mijn menu te staan.
Hier een overzicht van de gezondheidsvoordelen van uien:
- Uien bevat weinig calorieën maar zit bomvol met voedingsstoffen.
Zoals vitamine C, vitamine B, Kalium, vezels, probiotica.
- Is goed voor het hart; daling cholesterolspiegel en hoge bloeddruk.
- Bevat heel veel antioxidanten; meer dan 25 verschillende soorten die het lichaam beschermen tegen schadelijke cellen.
Een sterk beschermmechanisme en versterkt hierdoor het immuunsysteem.
Vooral rode ui bevat veel antioxidanten.
- Het draagt bij stabiel houden van bloedsuikerspiegel; belangrijk voor diabetes en pre-diabetes.
- Bevordert botdichtheid; vooral belangrijk voor vrouwen in menopauze.
Niet alleen zuivel maar ook uien bevat veel calcium.
- Goed voor spijsvertering; aanwezig van vezels en probiotica zorgen dat de darmen goed functioneren.
- Antibacteriële eigenschappen; remt de groei van schadelijke bacteriën zoals ‘de poepbacterie’.
- Het kan verlichting geven bij symptomen van de overgang.
Uien ondersteunt de lever om overtollige hormonen te verwijderen.
- Bevat kankerwerende stoffen; groenten van de familie allium zoals knoflook en uien kan een lager risico geven op bepaalde soorten kanker zoals maag en dikke darm kanker.
- Helpt bij afvallen want uien geeft een verzadigd gevoel waardoor trek/honger geremd wordt.
Nog een voordeel van ui; het is makkelijk toe te passen in ons dagelijks eetpatroon.
Het kan gegeten worden als rauw (gezondste), gebakken, gestoomd en gekookt.
Het wordt vooral als basis toegepast in soep, sauzen en salade.
Maar ui kan ook toegepast worden als tussendoortje.
Dit stilt de trek/honger bij het afvallen.
Hier een recept als tussendoortje, extra gezondheid booster te geven aan je lichaam.
Ui/komkommer recept:
Ingrediënten:
-1 rode ui
-1/2 komkommer
-1/2 rode peper
-1/2 limoen
-1 theelepel honing
-1 eetlepels Thaise vissaus
Bereiden:
Ui pellen en in dunnen halve ringen snijden.
Komkommer met een dunschiller om en om 6 repen schil van komkommer snijden.
Daarna komkommer in flinterdunne plakjes schaven.
Peper halveren en zaadjes verwijderen.
Peper in klein stukjes snijden.
In een kom ui, komkommer, peper door elkaar scheppen.
Limoen schil afraspen ( 1 theelepel) en toevoegen aan de kom.
Limoen uitpersen en mengen met honing.
Limoensap en vissaus toevoegen aan de kom en goed door elkaar scheppen.
Serveer het in een glas zodat alle ingrediënten smakelijk zichtbaar zijn.
Tip: als je van zoet houd, voeg je iets meer honing toe.
Smakelijk eten!
