Brood = gezond
Blog 19 - 16 oktober 2020
Brood eten staat laatste jaren negatief in het nieuws.
Waarom?
Argumenten zijn vaag, men zegt dat je er dik van wordt.
????
Je wordt zwaarder als je teveel calorieën eet dan je lichaam nodig heeft.
Ongeacht wat je eet, zolang je onder calorieën verbruik zit, val je af!
Een ander argument is; er zitten koolhydraten in.
Ja dat klopt maar die heb je ook dagelijks nodig.
Je hersenen functioneren alléén op brandstof koolhydraten niet op vetten.
Te kort aan koolhydraten ga je op den duur slap voelen, concentratie neemt af en lichamelijk activiteitvermogen daalt.
Al eeuwenlang eet de mens brood.
Als het echt zo slecht was, dan was de mens al lang uitgestorven.
Een ander reden wordt aangegeven dat je vetten gaat verbranden als je koolhydraat-arm eet.
Klopt, het lichaam heeft altijd brandstof nodig om te kunnen functioneren, te leven.
Vetten en koolhydraten leveren beide brandstof.
Echter vetten die opgeslagen zijn in de vetdepots van het lichaam zijn niet zo snel vrijgemaakt.
Spieren hebben continue brandstof nodig, ook in je slaap.
Er moet voortdurend direct brandstof beschikbaar zijn en dat zijn koolhydraten.
Als er tekort dreigt te komen aan koolhydraten dan wordt vanuit de spieren eerst eiwitten omgezet in brandstof.
Deze omzetting geeft schade aan de spieren.
Spiervezels breken af, spieren worden dunner en krijgen minder vermogen om vet te verbranden.
Want juist in spieren vind vetverbranding plaats!
Hoe meer spierenvezels, hoe hoger de verbranding.
Misschien raak je nu de weg kwijt maar kortom gezegd; het is noodzakelijk dat je koolhydraten eet!
Brood is een bron aan gezonde koolhydraten mits je goede brood kiest.
Tegenwoordig is er een rijk aanbod aan verschillende soort broden.
Echter is de keuze heel simpel; eet volkorenbrood, dan zit je goed!
Volkorenbrood bevat veruit de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezels.
Dit komt omdat volkorenbrood wordt gemaakt van 100% gehele graankorrel.
Bij witbrood wordt alleen het binnenste van de graankorrel gebruikt en daar zitten véél minder voedingstoffen in.
Bruinbrood is een combinatie van hele graankorrel én binnenste graankorrel.
Meestal 50/50.
Vezels in volkorenbrood zijn erg belangrijk voor behoud van gezonde darmen.
In westerse wereld eten we vaak te weinig vezels.
Als we daar het brood ook nog eens schrappen uit ons menu komen we sowieso tekort aan deze zeer belangrijk voedingsstof.
Uiteraard zitten vezels ook in ander voedingsmiddelen, maar dit eten we niet zo snel dagelijks als brood.
Nog een stof wat in brood voorkomt wat erg belangrijk is voor een gezond lichaam is jodium.
Jodium zorgt voor een goed werkende schildklier.
Te weinig jodium, werkt de schildklier te traag.
Een traag werkende schildklier = een traag werkende stofwisseling = je komt aan in het gewicht!
Een te kort aan jodium merk je pas na enkele jaren omdat een schildklier een grote voorraad jodium kan opslaan.
Dus als je een tijdje geen brood eet zul je dat niet meteen merken maar na enkele jaren en ga je tol voor betalen.
Wil je écht geen koolhydratenbrood eten dan heb je tegenwoordig koolhydraat-arm brood.
Hierbij wordt tarwemeel groot gedeelte vervangen door sojameel.
Voordeel is dat het meer vezels bevat dan volkorenbrood maar het bevat wel meer vetten.
Dus…..of je links of rechts omgaat, geen of wel brood eet, een feit staat bovenaan:
Afvallen is minder calorieën eten dan je lichaam nodig heeft!

Zie gezondheid voordelen bij recepten